RSS

what age will you die?

31 Mar

Salam alaik..

Sy terbuat quiz td.sal kematian…n this is the result!!

You Will Die at Age 88

Congratulations! You take good care of yourself.
You’re poised to live a long, healthy life.

Ha3.klu macam ni,bolehla sy enjoy hidup dulu.lambat lagi mati,ada 67 tahun lagi.wow!!!

Tp sy sorg muslim..i’m a believer not juz a follower.n sy sgt2 tahu,ajal,ble mahu menjemput,xpenah mnanti walau sesaat.xde traffic jammed yg akn delayedkan .klu sy nk cuba terjah masuk ke traffic light system utk merahkan semua traffic light,malaikat maut xakn lambat..

“tiap2 yg bernyawa pasti akan merasai mati…”

Al-imran:185

Semua orang tahu kte akan mati.sy yakin web ni pun,non-muslim yg buat.oh,sy saje xbg link sbab nti kawan2 yg sy kasihi skalian ni buat.juz bcoz I know u very much.he2…

Kecik2 dulu,ayah slalu nyanyi lagu ni(selain lagu oh Fatimah,lagu ni kire lagu favourite arwah jugak la)

 

“bila izrael datang memanggil,

Jasad terbujur nan kedinginan

Seluruh tubuh akan menggigil

Sekujur badan ….”

Maaf!xingat dah.he2.tp ingat x masa kecik2 dulu,kte cukup innocent…klu orang cite sal hari kiamat,menggeletar smpai nk terkencing.

yelah,kt padang mahsyar nti,kte sorg je…xde mak,ayah,kakak,abang mahupun kawan baik nak tolong.

matahari pulak sejengkal je..mse tu ramai sgt orang..ble ntah nk smpai giliran kita dihisab..klu perhimpunan skolah yg 30minit tu dh lenguh2 kaki,cnelah nti ek?

bila dihisab plak,ntah mana 1 yg lagi banyak.klu banyak yg baik,masuk syurga.klu byk yg jaha,masuk neraka.ayah kata neraka tu panas sgt..takutkan?

Tp tu dulu…skrg ni hati makin keras.kelakar kan..makin byk kita taw,makin kita alpa.makin byk kita baca,makin jauh amalan kita dr sunnahnya…sdangkan janji Allah tntg neraka dan syurga sama jgk.malaikat maut pun xpencen..

Tp akhawati..

Jgn rase sempit.!ktekan mnusia n mnusia=lupa.lupa ngn akhirat yg kekal.tamak ngn dunia.dunia ibarat sebuah pelayaran di atas sebuah kapal.salah mengemudi,kapal pun karam.btolkah perumpamaan tu?he2..

“Graf iman kita memg akan naik dan kurang.”

Itu semua orang taw.tp jangan gembira sgt ngn teori ni.ble rasa graf makin turun.cpat2la kembali padaNya.krana ajal bile2 masa akn tiba.umur pnjg xsemestinya menjanjikan kebahagiaan kerana hakikatnya,kebahagian itu ada di sana,yakni di ngeri akhirat nti.

Oleh itu,suka utk sy menyeru semua,tingkatkan takwa padanya!siapkan stiap diri setiap saat utk sebuah kematian..dulu sy tgk cite jelangkung,ada part yg die puja kubur tu..

“jelangkung2..datang xdijemput,pulang xdihantar..”

Tp utk kematian,sy hnya mampu kata,

“maut2..datang xdijemput..”

sebab maut xkan tertangguh walau sesaat(xmampu hantar malaikat maut pulang smulakan..)

Sudah terlalu pnjg rasenya.n sy rasa sy xperlu hurai lebih2pun bcoz u know better.maaf klu ada yg xfaham n btolkan klu ada yg silap..

wassalam

 
5 Comments

Posted by on 31/03/2009 in erti hidup

 

Tags:

5 responses to “what age will you die?

  1. kakbalqis

    09/04/2009 at 12:23 pm

    assalamualaikum noni.baru dapat jumpe blog dia…nice n membina..moga menjadi tautan kasih dalam ukhuwwah kita…

     
  2. Dr Norbayani

    10/04/2009 at 10:31 pm

    waalaikumussalam.insyaAllah.moga ukhuwah kita penguat kita di jalan dakwah ni.

     
  3. zura

    05/05/2009 at 5:30 pm

    nonie! awat tak habaq mai ada blog??? adeh.. baru jumpa heheh itupun kat blog nik taufiq😉 teruskan menulis!

    take care

     
    • Dr Norbayani

      05/05/2009 at 8:51 pm

      ampun!!ha3.sbb xretipun mngarang tp nk jgk bukak blog.sganla plak.hehe.

       
  4. ojie

    08/05/2009 at 6:54 pm

    salam noni yang comel lagi munawan..i bagi award utk u..gi amik kat blog i nooo…hehe..=p

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: