RSS

bergantung..tergantung..

22 May

Siapa yang berani bersumpah bahawa seumur hidupnya, dia tak pernah bergantung dengan sesiapa?Kalau  ada yang mengaku, andalah penipu besar! Buktinya, sebelum kita develop defaecation and micturition reflex, siapa yg bersihkan kita? J

Setiap orang memerlukan orang lain.but for sure, WITHIN LIMIT.

Benar, sayang itu perlu!

Benar, bila kasihkan seseorang,hidup lebih bererti.

Benar, bila rindu hati rasa makin kuat.

Persolannya,

siapa yang anda sayang?

Siapa yang anda kasih?

Siapa yang anda rindu?

Rindu,kasih dan sayanglah pada kekasih?Dan siapa pula kekasih?

Dia adalah kekasih yang paling setia. kekasih yang punya sifat yang maha agong. sang pendengar yg baik, sang kekasih yang sntiasa sedia memaafkan stiap ksalahan kita,kekasih yang sifat rahim dan rahmatnya dikenali semua. jadi, siapa itu kekasih?

Dialah ALLAH sang pencipta.Allah yg patutnya dipautkan  rasa kasih dan rindu yg melebihi sgalanya.

Tapi anehnya, kita sering melupakan kekasih kita ini. kalau rasa nk marah, kita menelefon kawan-kawan, membebel sampai setengah jam. Dan  we didn’t get any solution. Rasa puas hatikah? Rasa tenang? Padahal org yg dimarahi tu pun hatinya milik siapa?Milik kekasih kita juga!

kalaulah bila kita marah, kita terus teringat kekasih kita, amik wuduk, solat dan mengadu padaNya, kitakan ketemu satu ketenangan yang sukar untuk digambarkan. Tak perlu membazir kreditpun.Dan saya rasa sejak akhir ni,people just don’t understand what I said.rasa mcm mengadupun takde guna.jauh hatikah sy?Haha.xdelah.mungkin inilah masa utk sy berusaha sdri.ade pepatah kata,bila kita tnya pendapat org,we actually already knew what the right things to do.right?

Dulu sy rase bnda2 ni biasa je.semua org ada sumber inspirasi msg2.n sy sbg mnusia yg cukup daif,yg cukup jahil ada sy pnya sumber inspirasi.Study,stdy je tp klu ade sumber inspirasi lagilah smngat.mcm nk telan je buku tu.hehe.klu sumber inspirasi tu jd imam,pandai je menyelit ke saff plg depan.hehe.tp alhamdulillah Allah msh jaga hati sy.sy masih kuat tanpa kehadiran sumber inspirasi sy tu.pengaruh rakan sebayakah sy?Pandai je nk salahkan org..he2

2x sehari kita berdoa utk ALLAH hadirkan rasa pergantungan hnya kpadanya semata.dlm mengantuk solat subuh,dlm kepenatan solat asar,kita berdoa slepas wirid mathurat agar A llah pemilik hati kita hadirkan rasa pergantungan itu?Tp hati masa sering beralih arah.knapakah?Jawapannya ada pada anda…

Teringat sy kata2 seorg ukhti,sayang dia pada sy krana-Nya.jika sayang sy dia pada sy buat dia makin jauh dari pencipta and melebihi cinta kpdnya.biarlah Allah jauhkan kami.sedihkah anda org cakap mcm tu?Sy sedih.ha3.

Tp tulah hakikatnya.cinta kte biarlah padanya melebihi sgalanya.n alhamdulillah krana kata2 itu,sy bina borderline.tp sgai mnusia yg daif,sy sering terlanggar borderline tu.rasa terumbang ambing jgk berseorangan.tp alhamdulillah Dia sntiasa ada.dan alhamdulillah Dia masih satukan hati kami.alhamdulillah.

Kata ustaz rahmat,cintailah saudaramu scara professional.apa mksd professional?Sila rujuk oxford dictionary ye.!Hehe.tp dlm artikel diselitkan cth,seorg lelakii yg dulunya sibuk ngn tarbiyah,ngn usrah..tiba2 berubah seratus percent krana sayang pada isteri.bimbang si isteri merajuk..n akirnya usrah ke mana,tarbiyah ke mana.begitu jgklah kita,ble kte sayang,kdg2 yg jelas salahpun kita xtegur,bimbang yg disayang terasa,professionalkah itu?Sdangkan yg haq itu perlu ditegakkan dan semua yg batil itu akan lenyap.

Ha..Kalau anda genius,apakah beza cinta n sayang?

Kalau anda cakap kt ukhti anda,anda cakap cinta ke sayang?

Klu kt mak ayah?

Pkwe?(la taqrabu zina ye akhawati!)

Ke xpe je mana2pun?

Cinta slalu diungkapkan sbgai satu yg mutlak.org becinta ni dia xnak kongsi ngn org lain.macam suami isteri.

N sayang plak reciprocal love.mcm mak ngn anak.suami isteri yg berhubungan atas dasar cinta ada yg bercerai berai,sdangkan kasih sayang mak ayah itu kekal,xpnah luak.oo,nanti jgn tnya sy plak,ngn suami kna sayang ke cinta.he2

Ok2..skali lagi sy lari dr tajuk..

G

Pernahkah anda dgr perkataan center of Allah.klu xpenah blh jmpa ukhti N***.tu die pnya speciality tu.penuh smgt,pnuh yakin bercrita.so izinkan sy bertnya,what is ur centre of life?Tepuk dada..tnyalah hati.blh x klu sy samakan center of life ngn ghayah hayah?Bhasa arab lagi senan dr English.stuju x?Hehe.org yg jelas ghayahnya pasti akan taw pada spe dia harus bergantung?Pada siapa harus ditaburkan cinta,kasih dan rindu.dan org yg jelas ghayahnya sgt tau,hidupnya utk matinya.dan matinya bukanlah pengakhirannya krana ada ‘test’ besar yg akan dihadapinya?Org yg membersihkan jiwanya maka mrekalah yg beruntung n syurgalah milik mereka dan org yg mengotori jiwanya,maka jadilah dia org yg rugi.dan alangkah besarnya penyesalan org yg rugi itu..

So…Mau jadi golongan manakah kita?Tnya hati,jawablah dgn iman!

Wallahuallam.

 
Leave a comment

Posted by on 22/05/2009 in erti hidup

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: