RSS

Monthly Archives: June 2009

Purity Of Intention

bismillahirrohmanirrohim

hmmm..lama sy kira hasil kutipan derma ptg td.ini bukan kali pertama sy kira hasil kutipan derma,malah sejak jd ajk kecik kebajikan,sy dah byk kali bergelumang ngn duit.tp td byk yg sy pikir,smpai terpksa beberapa kali mengira jumlahnya.

bila tgk duit yg pelbagai note,hati sy berbisik kagum pada mereka yg masih menghulurkan note 50 walaupun ini kali ke-2 tabung utk sahabat2 kita yg xbernasib baik di cairo dilancarkan.jazakunna khairan kathiran.

namun sy xpernah mengecilkan note2 rubu’ krana bg sy,mahalnya nilai rubu’ ini jika diiringi keikhlasan dan xde nilainya 50LE jika hanya utk mnunjuk2 dan sbagainya.nauzubillahi min zalik..

sy xbermaksud nk mempersoalkan keikhlasan sesiapa krana sy sgt2 sedar siapalah sy utk berbicara tntg amalan hati seseorg.cuma terdetik rasa takut dlm hati andai rase riak n rase ujub dlm diri sdri merosakkan amalan kita..

juz nk share sumthin sal ikhlas..

Ikhlas has been interpreted as being upright, sincere, and pure; being distant from show and ostentation in one’s intention and conduct; and being closed to whatever clouds or fouls the heart. Purity of intention, straightforwardness in thought, pursuit of no worldly purposes in one’s relationship with God, and loyalty in servanthood to God are also included here.

Ikhlas requires that one pursue nothing worldly while worshipping and obeying God, that one fulfills the duty of servanthood only because God orders it, and that one remains silent concerning any personal experiences of God’s special treatment and special gifts and seek only His approval and pleasure.

Sincerity is one of the most significant qualities of those most faithful or loyal to God; loyalty is regarded as a source, and sincerity as a sweet water originating from it. The most eloquent of humanity, upon him be peace and blessings, declared that one who drinks uninterruptedly from this water for forty days will find channels of wisdom opened from his or her heart to his or her tongue, and that such a person will always speak wisdom.

Loyalty or faithfulness is the primary attribute of Prophet-hood, and sincerity is its most lustrous dimension. Sincerity is innate in the Prophets; all other people try to obtain it during their lifetime. Among them, for example, the Qur’an describes the Prophet Moses as one made sincere (19:51).If we consider a deed to be a body, sincerity is its soul. If a deed represents one wing of pair of wings, sincerity is the other. A body without soul is of no worth, and nothing can fly How fine are Mawlana Jalal al-Din al-Rumi’s words:

You should be sincere in all your deeds,

So that the Majestic Lord may accept them.

Sincerity is the wing of the bird of the acts of obedience.

Without a wing, how can you fly to the abode of prosperity?

The following words of Bayazid al-Bistami are also very apt:

I worshipped my Lord for thirty years with all my strength. Then I heard a voice saying: O Bayazid! The treasures of God Almighty are full of acts of worship. If you intend to reach Him, see yourself as small at the door of God and be sincere in your deeds.

For some, sincerity involves hiding from others when per-forming supererogatory deeds and avoiding all show and ostentation. For others, it means that whether one is or is not seen while performing religious deeds is not important. Still for others, it means being so involved in worship or religious deeds in consideration of God’s pleasure that one does not even remember whether one should be sincere or not.

Self-supervision is an essential dimension of sincerity, and a truly sincere person does not consider any possible spiritual pleasure that may be derived, or speculate upon whether it will ensure entrance to Paradise. Sincerity is a mystery between God and a servant, and God puts it in the hearts of those He loves. One whose heart is awakened to sincerity does not worry about being praised or accused, exalted or debased, aware or unaware of deeds, or being rewarded. Such a person does not change, and behaves in the same way in public and in private.

so kawan2…jom muhasabah!xde sape yg blh ukur keikhlasan org lain dan kita sdri kdg2 xtawpun kita ikhlas @ x..bykkan berdoa agar amal kita diterimanya dan mnjadi credit yg sgt mahal utk kite di akhirat kelak..krana kita semua taw dan sedar..setiap yg kita lakukan adalh utk akhirat kita…stiap kali rase terpesong,istigfarlah dan sebutlah ngn hati…inna solati,wanusuki,wamahyaya wamamati lillahi rabbil alamin…dan insyaAllah hati akn rase tenang..krna janji Allah adalah kepastian dan nikmat syurga adalah indah..

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 18/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

jom jiddiyah!!

tabahassalamualaikum.

banyak sangat benda berlaku dan kata-kata yang diucap sejak akhir-akhir ini yang mengingatkan saya  tentang arwah ayah dan mak saya.betollah kata doktor behaviour,benda tu long term memory dan kita tak pernah lupa.repressed je.huh!!..banyak benda yang saya fikir,banyak benda yang saya harapkan akan berulang.malah banyak yang dikesali..penyesalan yang akan saya bawa seumur hidup sy.sedih memg sedih tapi life goes on.

dilahirkan dalam keluarga yang susah or maybe sangat susah,saya sangat akui kedaifan saya mase kecil dulu.baju raya ala kadar,takde selipar raye malah sy xpenah msuk tadika @ ape2 je pra-sekolah yg ade.klu cuti skolah,kna g kebun,bergelumang ngn getah sekerap.utk ke sanapun,brapa kilometer ngn jalan kaki je.lpas tu kna pikul getah sekerap seguni sorg bwk turun dr bukit.oh,sy kuat dulu.he2.pernah terserempak ngn rombongan sang babi,lari bagai nak rak.huhu.dan byk lagi knangan yg bg sy sdri bukanlah knangan pahit tp itulah yg mengajar sy erti kematangan.life is not as easy as u think.right?

sy pernah mengeluh..malah mungkin slalu mengeluh.hari 1st masuk darjah1,ayah xleh bayar yuran skolah.sy nangis ngn penuh beriya.ayah hnya snyum memujuk.mklumlah kami adik beradik sgtlah ramai,xdapat sy bygkan penat lelah ayah kumpulkan duit untuk bayar yuran kami adik beradik.dan alhamdulillah Allah kurniakan sy IQ yg baik.ayah beriya cari pen yg plg cantik bla sy dapat no1 dlm exam.walaupun ayah xcukup expressive tp kasih sayangnya pada kami adik beradik cuba diterjemahkan dgn pelbagai cara.

pernah sy ‘hilang’  n bila sy dijumpai @ lebih tepat sy jumpa jalan utk pulang,ayah hnya senyum walaupun sy tahu ayah cukup marah masa tu.kte ayah,xpela,janji sy dh selamat.

smasa kami diserang tebuan,ayah suruh sy dan adik lari n alhamdulillah kami slamat.dan ayah terpksa dikejar ke hospital krana sengatan tebuan.dan esoknya ayah ke kebun sperti tiada apa yg berlaku.

wataniah skolah pilihan ayah  n ape2 je yg xkena ngn sekolah tu,ayahlah yg saya salahkan.bila ayah mninggal,stiap kali rase down,sy slalu igtkan diri yg skolah ini pilihan ayah n dia pasti pilih yg terbaik utk sy.

ayah mninggal with unknown cause..n dlm surat kematian ditulis,septicaemia atau istilah org kmpung,keracunan darah.ayah bukan xpernah sakit.hampir 2tahun terlantar kerana TB n sembuh sepenuhnya.tapi bila ajal menjemput,ayah yg sihat dan masih ke kebun pagi itu kmbali ke rahmatullah.tp ayah mninggal di hospital.satu perkara yg sy dikesalkan,ktika ayah mahu ke hospital,kami hanya menyalami ayah seperti biasa.tnpa ape2 naluri yg arwah akan pergi slama2nya.kesal xmampu mntafsirkan renungan mata yg redup itu..mata yg menyimpan seribu rase kasih kpada kami adik beradik.

btapa sy rindu mendengar bebelan ayah.mnemani ayah ke kebun.membonceng motor buruk ayah,tanam pokok pisang,cari buah ara n yg paling sy rindu tentulah g memancing ngn ayah,mcm rehlah family plak.

dulu sy slalu pikir..

knapa sy dilahirkan dlm kluarga yg susah?

knapa sy xsebertuah org lain?

n bila makin dewasa..sy sedar itulah TARBIYAH plg baik buat sy.

duk di egypt,ngn biasiswa mara yg melimpah ruah,kdg2 lupa yg sy pernah susah.

lupa utk bersyukur dgn nikmatNya yg xterhitung..

ayah org yg banyak ajar sy erti ketabahan..ketabahan yg xmungkin dapat sy cari di sini.

btapa sy mahu buktikan pada ayah,sy dh berjaya..

ayah slalu cakap mahu sy jd ustazah n bila sy decide jd dktr,sy cakap kt mak,xpela sy jd dktr n ustazah.dulu mak ade lagi,kalau rndu ayah..sy slalu ade tempat utk mengadu.tp skrg,sy masih ade Allah.alhamdulillah.dan dielah tmpat pengadu yg hak..

panjang lebar dh.sy bukan mahu bercerita pasal diri sy.n jujurnya i hate people talking bout themselves,exaggerate lbh2 plak tu.sy bukan nak bukak aib sdri jgk.tp sy nak tegaskan diri,sy pernah susah n sy skrg sgt bertuah dr sy dulu.sy patutnya lebuh rajin dr dulu..lebih jiddiyah.xperlu lemah ngn cubaan sekecil ini.

Allah dah campakkan sy di sini utk kaut sgala ilmu yg ada.kalau ayik moody,manjakan diri memnjang,sy xmungkin akan najjah.mnitis air mata sy tgk Laskar Pelangi,tgk btapa susahnya mereka utk mnitip ilmu.mahu smgt Lintang blh?

so kawan2..jom tambahkah jiddiyah.xde kejayaan yg dtg bergolek.xde ilmu yg masuk mlalui osmosis.semuanya active proses,need energy n against everything especially nafsu nak tgk movie.mse exam ni lah,byk movie2 yg best2 kuar.bercakap sal cite,sy dh tgk x-men yg baru ni.sy memg suka crita sal mutants.bestkan kalau ade supernatural power.hehe.tp sblm ade org marah,kna bg pengajaran crita.hehe.

dr crita x-men(tiba2 skema),sy sedar betapa mnusia itu sgt busuk hatinya,terlalu cemburu ngn kelebihan org lain hingga lupakan hubungan persaudaraan dan kemanusiaan.btapa mnusia terlalu kreatif utk merosakkan hidup org lain.btapa mnusia mudah ditipu.n dan yg sempurna itu pasti ada cacat celanya krana kita hnyalah manusia..

utk akhirnya..

jom struggle yg sebenar2 struggle!

jom tambahkan amal yg sebenar2 amal!

jom bntk diri sdri sbgai fard muslim yg sbenar2 muslim!

jom jadi kuat yg sbnar2 kuat  (walaupun tanpa ape2 kuasa istimewa)

jom istiqamah yg sbnr2 istiqamah!

jom cari redha-Nya dan kembali padaNya!

hayya ala falah!!!!!!!(marilah mnuju kejayaan)

wassalam

Ain yang sdg bc bk

p/s:marilah sam2 sedekahkan sekalung fatihah utk arwah ammar yg telah pulang ke rahmatullah.smoga roh arwah ditempatkan bersama roh2 org yg beriman.jadikan pemergian arwah satu muhasabah bahawa ajal bila2 saja dtg menjemput.dan alhamdulillah arwah pergi ktika sdang mnuntut ilmu.jom ziarah blog arwah http://kalam-puncak.blogspot.com/ .moga mnjadi ilmu yg bermanfaat yg dibawak oleh arwah ke sana,ke kmpung halaman kita semua.persiapkan diri utk balik kmpung ngn bekal sebaik mungkin dan berdoalah moga2 kesudahan kita adalah kesudahan yg baik.insyaAllah.

 
7 Comments

Posted by on 11/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: , ,

.:semangat vs matlamat:.

Bismillahirrahmanirohim..

~PALESTINE EVERGREEN~

TEMA: Scent of Palestine , scent of jannah

ANJURAN: JABATAN BENDAHARI PERUBATAN CAWANGAN ISKANDARIAH

TARIKH: 25 mei 2009 –8jun 2009

Salam alaik..

Ha3.lepas ni mesti ada org kutuk sy sbb baru masukkan benda ni dalam blog.xkesahpun.he2.sy xbizipun.tp itulah,terlalu lagha dengan dunia,terlalu seronok dengan nikmat masa lapang shingga lupa untuk berdakwah..btollah masa lapang=permulaan maksiat.

Hmm..knapa sy rase terlalu sukar utk melakarkan kalam?di kala mahu menulis tntg palestin ni,sy btol2 perlukan ilham yg baik.tapi xde plak yang keluar.huh..

Semua org bercakap tntg palestin.semua org sayang palestin yg cuba diluahkan dgn pelbagai cara,ktekan kna express pnya love to the one kite love kan,kata dr behaviour(sy dengar akhawat complain xstuju.yela,ucapkanlah cinta dlm apa saje bahasa!body language bg effect yg lagi besar tu.hehe)ada yg derma,boikot,bg pengisian n siap ada bg sajak lagi.yg ada blog lak,entry semua pasal palestin.alhamdulillah..jazakunnallahu khairan kathiran.moga ada ajr yg besar di sisi Nya.insyaAllah

Tp sape kt cni yg berani jamin bhawa selepas habis kempen ni dia akan terus peka?akan terus mnulis?masih akan tersentuh hatinya apabila membaca cerita sedih saudara2 kita di sana?akan terus mengikuti perkembangan di sana? Sebab tu dari dulu apa yg saya nak dr semua ialah matlamat yg jelas.

Mengapa anda sokong palestin?

A:kawan sy sokong jugak.

B:sbb tgh kempen.sy penyokong kuat aktiviti persatuan.

C:kerana mereka saudara sy dan masalah mereka masalah saya

Dulu cikgu sy suka sgt cakap,org islam ni walaupun jahil cnepun,bila orang nk robohkan masjid,semua marah.dulu sy xdela kisah sgt ngn kata2 cikgu sy tu,maklumlah manalah ada orang nak robohkan masjid kt kampong sy tuh.sykan duk pedalaman.hehe

Tapi bila meneliti smgt kawan2 di sini(mksd sy kawan2 seperjuangan di alex ni)barulah sy nmpk benda tu.sy xde niat nk tuduh sape2pun jahil.malah mungkin sy berbicara tntg diri sy sdri.smgt menjulang setinggi langit,tp xde matlamat yg jelas..

Dulu ada ukhti berpesan spy kami sbgai individu yg faham patutnya jgn pernah bosan dgn isu palestin.kala pesanan itu diberi,smgt sy utk palestin masih berkobar2.dan sy cukup yakin dan pasti yg smgt ini xkan pernah pudar.

Tp tulah.sy manusia yg cukup daif.lama2 sypun lupa.bosan?nauzubillahi min zalik!sy rasa sy dh develop tolerance,susah utk hati tersentuh.susah utk merasa apa yg saudara sy rasa.takde lagi air mata sy untuk mereka.

jadi..terima kasih kpada jabatan bendahari krana menganjurkan prgrm sebegini semula.bagi jiwa yg cukup lemah seperti sy…jiwa ini sgt2 memerlukan peringatan selalu.

So..kawan2.kesimpulannya,bukan semangat saja yg sy minta tetapi smgt yg disertai dgn matlamat yg jelas.kerana semangat akan layu sdangkan matlamat yg jelas akan kuatkan kita.insyaAllah.

Akhir kalam..hayya bil jihad!betapa sy impikan utk berada di sana walau diri xsekuat mana.betapa sy rindukan syahid!tp sy sedar,hidup setiap saat adalah perjuangan.dan doa sy,kalau sy xmampu ke sana,biarlah sy syahid di sini bersama timbunan buku..syahid mlawan nafsu..syahid utk mncapai redhaNya.

Jom hayati dialog sy ngn seorg pkcik teksi

Tempat:malaysia yang aman kononnya

Pelakon:saya dan pakcik

Pkcik:mek ni blaja mano?

Saya:mesir(xmahu memnjangkan kalam) Pkcik pndang sy..mst dlm hati dia kata xmacam ustzh pun.ha3(ish3..suu zhon),tp sy xberminat nk bgtw yg sy ambik medik.lagipun akhlak seorg muslimah tu perlu dibawa oleh sesiapa sajekan.

Pkcik:ooo..mesir tu dekatlah ngn palestin eh?

Saya:aah(mula mnunjukkan minat) P

kcik:mesir xperang lagi dih?klu perang,mek lari balik ke duk situ jah?

Saya:erkkk(jawapan sy biarlah rahsia ye)

Pakcik teksipun taw n peka ngn isu palestin.anda patutnya lagi tahu.kamu xnak jadi doctor shajakan?

Wallahuallam.

silence

 
Leave a comment

Posted by on 03/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,