RSS

.:semangat vs matlamat:.

03 Jun

Bismillahirrahmanirohim..

~PALESTINE EVERGREEN~

TEMA: Scent of Palestine , scent of jannah

ANJURAN: JABATAN BENDAHARI PERUBATAN CAWANGAN ISKANDARIAH

TARIKH: 25 mei 2009 –8jun 2009

Salam alaik..

Ha3.lepas ni mesti ada org kutuk sy sbb baru masukkan benda ni dalam blog.xkesahpun.he2.sy xbizipun.tp itulah,terlalu lagha dengan dunia,terlalu seronok dengan nikmat masa lapang shingga lupa untuk berdakwah..btollah masa lapang=permulaan maksiat.

Hmm..knapa sy rase terlalu sukar utk melakarkan kalam?di kala mahu menulis tntg palestin ni,sy btol2 perlukan ilham yg baik.tapi xde plak yang keluar.huh..

Semua org bercakap tntg palestin.semua org sayang palestin yg cuba diluahkan dgn pelbagai cara,ktekan kna express pnya love to the one kite love kan,kata dr behaviour(sy dengar akhawat complain xstuju.yela,ucapkanlah cinta dlm apa saje bahasa!body language bg effect yg lagi besar tu.hehe)ada yg derma,boikot,bg pengisian n siap ada bg sajak lagi.yg ada blog lak,entry semua pasal palestin.alhamdulillah..jazakunnallahu khairan kathiran.moga ada ajr yg besar di sisi Nya.insyaAllah

Tp sape kt cni yg berani jamin bhawa selepas habis kempen ni dia akan terus peka?akan terus mnulis?masih akan tersentuh hatinya apabila membaca cerita sedih saudara2 kita di sana?akan terus mengikuti perkembangan di sana? Sebab tu dari dulu apa yg saya nak dr semua ialah matlamat yg jelas.

Mengapa anda sokong palestin?

A:kawan sy sokong jugak.

B:sbb tgh kempen.sy penyokong kuat aktiviti persatuan.

C:kerana mereka saudara sy dan masalah mereka masalah saya

Dulu cikgu sy suka sgt cakap,org islam ni walaupun jahil cnepun,bila orang nk robohkan masjid,semua marah.dulu sy xdela kisah sgt ngn kata2 cikgu sy tu,maklumlah manalah ada orang nak robohkan masjid kt kampong sy tuh.sykan duk pedalaman.hehe

Tapi bila meneliti smgt kawan2 di sini(mksd sy kawan2 seperjuangan di alex ni)barulah sy nmpk benda tu.sy xde niat nk tuduh sape2pun jahil.malah mungkin sy berbicara tntg diri sy sdri.smgt menjulang setinggi langit,tp xde matlamat yg jelas..

Dulu ada ukhti berpesan spy kami sbgai individu yg faham patutnya jgn pernah bosan dgn isu palestin.kala pesanan itu diberi,smgt sy utk palestin masih berkobar2.dan sy cukup yakin dan pasti yg smgt ini xkan pernah pudar.

Tp tulah.sy manusia yg cukup daif.lama2 sypun lupa.bosan?nauzubillahi min zalik!sy rasa sy dh develop tolerance,susah utk hati tersentuh.susah utk merasa apa yg saudara sy rasa.takde lagi air mata sy untuk mereka.

jadi..terima kasih kpada jabatan bendahari krana menganjurkan prgrm sebegini semula.bagi jiwa yg cukup lemah seperti sy…jiwa ini sgt2 memerlukan peringatan selalu.

So..kawan2.kesimpulannya,bukan semangat saja yg sy minta tetapi smgt yg disertai dgn matlamat yg jelas.kerana semangat akan layu sdangkan matlamat yg jelas akan kuatkan kita.insyaAllah.

Akhir kalam..hayya bil jihad!betapa sy impikan utk berada di sana walau diri xsekuat mana.betapa sy rindukan syahid!tp sy sedar,hidup setiap saat adalah perjuangan.dan doa sy,kalau sy xmampu ke sana,biarlah sy syahid di sini bersama timbunan buku..syahid mlawan nafsu..syahid utk mncapai redhaNya.

Jom hayati dialog sy ngn seorg pkcik teksi

Tempat:malaysia yang aman kononnya

Pelakon:saya dan pakcik

Pkcik:mek ni blaja mano?

Saya:mesir(xmahu memnjangkan kalam) Pkcik pndang sy..mst dlm hati dia kata xmacam ustzh pun.ha3(ish3..suu zhon),tp sy xberminat nk bgtw yg sy ambik medik.lagipun akhlak seorg muslimah tu perlu dibawa oleh sesiapa sajekan.

Pkcik:ooo..mesir tu dekatlah ngn palestin eh?

Saya:aah(mula mnunjukkan minat) P

kcik:mesir xperang lagi dih?klu perang,mek lari balik ke duk situ jah?

Saya:erkkk(jawapan sy biarlah rahsia ye)

Pakcik teksipun taw n peka ngn isu palestin.anda patutnya lagi tahu.kamu xnak jadi doctor shajakan?

Wallahuallam.

silence

 
Leave a comment

Posted by on 03/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: