RSS

jom jiddiyah!!

11 Jun

tabahassalamualaikum.

banyak sangat benda berlaku dan kata-kata yang diucap sejak akhir-akhir ini yang mengingatkan saya  tentang arwah ayah dan mak saya.betollah kata doktor behaviour,benda tu long term memory dan kita tak pernah lupa.repressed je.huh!!..banyak benda yang saya fikir,banyak benda yang saya harapkan akan berulang.malah banyak yang dikesali..penyesalan yang akan saya bawa seumur hidup sy.sedih memg sedih tapi life goes on.

dilahirkan dalam keluarga yang susah or maybe sangat susah,saya sangat akui kedaifan saya mase kecil dulu.baju raya ala kadar,takde selipar raye malah sy xpenah msuk tadika @ ape2 je pra-sekolah yg ade.klu cuti skolah,kna g kebun,bergelumang ngn getah sekerap.utk ke sanapun,brapa kilometer ngn jalan kaki je.lpas tu kna pikul getah sekerap seguni sorg bwk turun dr bukit.oh,sy kuat dulu.he2.pernah terserempak ngn rombongan sang babi,lari bagai nak rak.huhu.dan byk lagi knangan yg bg sy sdri bukanlah knangan pahit tp itulah yg mengajar sy erti kematangan.life is not as easy as u think.right?

sy pernah mengeluh..malah mungkin slalu mengeluh.hari 1st masuk darjah1,ayah xleh bayar yuran skolah.sy nangis ngn penuh beriya.ayah hnya snyum memujuk.mklumlah kami adik beradik sgtlah ramai,xdapat sy bygkan penat lelah ayah kumpulkan duit untuk bayar yuran kami adik beradik.dan alhamdulillah Allah kurniakan sy IQ yg baik.ayah beriya cari pen yg plg cantik bla sy dapat no1 dlm exam.walaupun ayah xcukup expressive tp kasih sayangnya pada kami adik beradik cuba diterjemahkan dgn pelbagai cara.

pernah sy ‘hilang’  n bila sy dijumpai @ lebih tepat sy jumpa jalan utk pulang,ayah hnya senyum walaupun sy tahu ayah cukup marah masa tu.kte ayah,xpela,janji sy dh selamat.

smasa kami diserang tebuan,ayah suruh sy dan adik lari n alhamdulillah kami slamat.dan ayah terpksa dikejar ke hospital krana sengatan tebuan.dan esoknya ayah ke kebun sperti tiada apa yg berlaku.

wataniah skolah pilihan ayah  n ape2 je yg xkena ngn sekolah tu,ayahlah yg saya salahkan.bila ayah mninggal,stiap kali rase down,sy slalu igtkan diri yg skolah ini pilihan ayah n dia pasti pilih yg terbaik utk sy.

ayah mninggal with unknown cause..n dlm surat kematian ditulis,septicaemia atau istilah org kmpung,keracunan darah.ayah bukan xpernah sakit.hampir 2tahun terlantar kerana TB n sembuh sepenuhnya.tapi bila ajal menjemput,ayah yg sihat dan masih ke kebun pagi itu kmbali ke rahmatullah.tp ayah mninggal di hospital.satu perkara yg sy dikesalkan,ktika ayah mahu ke hospital,kami hanya menyalami ayah seperti biasa.tnpa ape2 naluri yg arwah akan pergi slama2nya.kesal xmampu mntafsirkan renungan mata yg redup itu..mata yg menyimpan seribu rase kasih kpada kami adik beradik.

btapa sy rindu mendengar bebelan ayah.mnemani ayah ke kebun.membonceng motor buruk ayah,tanam pokok pisang,cari buah ara n yg paling sy rindu tentulah g memancing ngn ayah,mcm rehlah family plak.

dulu sy slalu pikir..

knapa sy dilahirkan dlm kluarga yg susah?

knapa sy xsebertuah org lain?

n bila makin dewasa..sy sedar itulah TARBIYAH plg baik buat sy.

duk di egypt,ngn biasiswa mara yg melimpah ruah,kdg2 lupa yg sy pernah susah.

lupa utk bersyukur dgn nikmatNya yg xterhitung..

ayah org yg banyak ajar sy erti ketabahan..ketabahan yg xmungkin dapat sy cari di sini.

btapa sy mahu buktikan pada ayah,sy dh berjaya..

ayah slalu cakap mahu sy jd ustazah n bila sy decide jd dktr,sy cakap kt mak,xpela sy jd dktr n ustazah.dulu mak ade lagi,kalau rndu ayah..sy slalu ade tempat utk mengadu.tp skrg,sy masih ade Allah.alhamdulillah.dan dielah tmpat pengadu yg hak..

panjang lebar dh.sy bukan mahu bercerita pasal diri sy.n jujurnya i hate people talking bout themselves,exaggerate lbh2 plak tu.sy bukan nak bukak aib sdri jgk.tp sy nak tegaskan diri,sy pernah susah n sy skrg sgt bertuah dr sy dulu.sy patutnya lebuh rajin dr dulu..lebih jiddiyah.xperlu lemah ngn cubaan sekecil ini.

Allah dah campakkan sy di sini utk kaut sgala ilmu yg ada.kalau ayik moody,manjakan diri memnjang,sy xmungkin akan najjah.mnitis air mata sy tgk Laskar Pelangi,tgk btapa susahnya mereka utk mnitip ilmu.mahu smgt Lintang blh?

so kawan2..jom tambahkah jiddiyah.xde kejayaan yg dtg bergolek.xde ilmu yg masuk mlalui osmosis.semuanya active proses,need energy n against everything especially nafsu nak tgk movie.mse exam ni lah,byk movie2 yg best2 kuar.bercakap sal cite,sy dh tgk x-men yg baru ni.sy memg suka crita sal mutants.bestkan kalau ade supernatural power.hehe.tp sblm ade org marah,kna bg pengajaran crita.hehe.

dr crita x-men(tiba2 skema),sy sedar betapa mnusia itu sgt busuk hatinya,terlalu cemburu ngn kelebihan org lain hingga lupakan hubungan persaudaraan dan kemanusiaan.btapa mnusia terlalu kreatif utk merosakkan hidup org lain.btapa mnusia mudah ditipu.n dan yg sempurna itu pasti ada cacat celanya krana kita hnyalah manusia..

utk akhirnya..

jom struggle yg sebenar2 struggle!

jom tambahkan amal yg sebenar2 amal!

jom bntk diri sdri sbgai fard muslim yg sbenar2 muslim!

jom jadi kuat yg sbnar2 kuat  (walaupun tanpa ape2 kuasa istimewa)

jom istiqamah yg sbnr2 istiqamah!

jom cari redha-Nya dan kembali padaNya!

hayya ala falah!!!!!!!(marilah mnuju kejayaan)

wassalam

Ain yang sdg bc bk

p/s:marilah sam2 sedekahkan sekalung fatihah utk arwah ammar yg telah pulang ke rahmatullah.smoga roh arwah ditempatkan bersama roh2 org yg beriman.jadikan pemergian arwah satu muhasabah bahawa ajal bila2 saja dtg menjemput.dan alhamdulillah arwah pergi ktika sdang mnuntut ilmu.jom ziarah blog arwah http://kalam-puncak.blogspot.com/ .moga mnjadi ilmu yg bermanfaat yg dibawak oleh arwah ke sana,ke kmpung halaman kita semua.persiapkan diri utk balik kmpung ngn bekal sebaik mungkin dan berdoalah moga2 kesudahan kita adalah kesudahan yg baik.insyaAllah.

 
7 Comments

Posted by on 11/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: , ,

7 responses to “jom jiddiyah!!

  1. Nurul Nazihah

    18/06/2009 at 4:09 am

    salam noni…really touching post..learned sumtin from it. rabbuna yusahhil exam…

     
    • Dr Norbayani

      18/06/2009 at 11:40 am

      wslm kak jojie..moga ada ikhtibarnya.btollah org kta,stiap detik hidup kte adalah tarbiyah dari-Nya.rabbuna yusohil gak.=)

       
  2. bukan nik nabilah

    29/06/2009 at 5:37 pm

    salam noni..ye, sgt stuju ngan kata2 awak.semua benda ada pengajaran dan hikmahnya.cuma pada masa kita diuji kita xdpt bfikir dgn waras dan xdpt rasa apa hikmahnya kan..sy pcaya stiap org ade critanya sendri..and dats wut really made us.rabbuna yusahhil exam noni..chaiyok2!!!

     
  3. nadiah

    23/07/2009 at 6:10 pm

    kita semua diuji dgn ujian y berbeza..dan sesunguhnya ujian itu kan nikmat dri Allah jua! noni, sama2 kuat ye.u remind me to something that i left long time ago..since i came to egypt. some people really good in expressing self.others, they kept by her own. wondering if people really understand what she went through along her life

    life, is a journey.

    feel free to visit my site sughananah@blogspot.com

     
    • Dr Norbayani

      02/08/2009 at 9:27 am

      hmm..sebut pasal ujian.masa fri adalah sgt mengujikan.rase tak tertanggung.huhu.rase makin jauh dr sgala2nya.doakan sy thabat sntiasa.

       
  4. raudah

    03/08/2009 at 7:00 am

    salam noni. entah macam mana ter’visit’ blog awak utk pertama kalinya dan baca this entry. Sangat menyentuh hati dan memberi banyak pengajaran!! Thanks for sharing the story~ benarlah kata orang; setiap org ada perjalanan hidup tersendiri dan dengan jalan itu, Allah menjadikan setiap kita ‘istimewa’ dengan cara masing-masing🙂 All the best and Rabbuna yuhassil!

     
    • Dr Norbayani

      18/08/2009 at 7:06 pm

      wslm.sgtla terharu ble k.raudah yg komen.he3.ketabahan tu dr dia dan xtahu nak cakap apa dh.huhu.doakan kami thabat di sini.=)

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: