RSS

taubat..path to paradise

14 Oct

langit kelam,

malam suram,

awan lesu berarak,

bulan lesu bercahaya,

dan bintang tak bersuara

sunyi…

tenanglah hati setenang malam,

mengapa meronta?

mengapa merintih?

hati..

mengapa menangis?

diri..

bangunlah!

masih mampu bergelak tawakah?

diri..

bila ajalmu diri?

bila nafasmu akan berhenti diri?

diri..

tunduklah!

sujudlah!

taubatlah!

Ya Allah..

dosaku tak terhitung,

berat bahuku memikul,

lemah aku dengan dosa,

takut aku dengan neraka..

Ya Rabbi..

pilu aku merintih,

lemah aku menagih,

bantulah aku!

bantulah aku..

tunjukkan aku ke jalan mu

selamatkan aku dari nerakamu tuhan!

ya Allah..

sifat ghaffarmu penguat hatiku,

janji kempunanmu penenang hatiku..

ya Tuhan,

bimbinglah aku ke jalanmu..

dan sentiasa di jalanmu..

kerana kau tuhanku

kau pemilik hatiku..

kau tuhan yg satu..

salam alaik..hmm..rasa familiar x ngn sajak ni?ha3.bg spe2 yg ingat ble sajak ni di deklamasikan(btol ke ejaannya?)andalah ukhti sejati.diana msti ingat.hehe)alhamdulillah Allah kurniakan ilham yg baik ktika itu,mampu mengarang dlm masa yg pendek walaupun xdelah sedap sgtkan?=P

hmm..smpai ke msg sajak tu..actually sajak tu perlu bertemakan taubat..blhlah kan?

taubat..smua org taw apa mksdnya..returning to Allah from maksiat, n performing pious deeds.smua org taw taubat tu perlu dibut btol2.klu kami org kelate,kalau nk cakap bnda tu serius pun gne perkataan taubat,”tobat eh”.mknanya he/she’s really means it.btol x?

betapa sy dambakan perasaan yg sentiasa ingin kembali kpd-Nya.btapa sy dambakan ada khasyatillah dlm diri sy g kerdil ini..

kembali ke tajuk asal..knapa kita kna bertaubat dan tidak mnangguh2kannya?

-xde sape taw apa akan jadi esok ari,mgkin hari ini kita masih bernyawa,esok kalau ajal menjemput,macam mana?jadilah kita manusia plg rugi.nauzubillahi min zalik.

-our heart will undeniably become hard,our faith weakened dan kita makin jauh dari Allah..

al-mutaffifin,14:..bahkan apa yg mereka kerjakan itu telah mentupi hati mereka.

-jika kita lakukan satu maksiat dan berterusan melakukannya,sometimes dia akn develops jd habit yg susah utk kita hentikan lg.

so..

oh those persisting in sin,

repent to your load ,

for to Him is your return..

so kawan2,dan sebagai peringatan utk diri sdri jgk..bertaubatlah sepanjang masa..agar kita kembali padaNya dlm redhaNya dan dpt merasa btapa nikmat syurgaNya.

wallahuallam.

 
2 Comments

Posted by on 14/10/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

2 responses to “taubat..path to paradise

  1. nik_10

    22/10/2009 at 10:55 pm

    ingat2 sajak tu terutama tym diana deklamasikan..yeay~sy la ukhti sejati.haha.tu pon ingt sbb kene nyanyikan lagu dgn suara yg x bes ni
    nway noni,sjk yg penuh isi.smg Allah sntiasa mbuka peluang kpd kita utk bertaubat kepadaNya

     
    • Dr Norbayani

      16/12/2009 at 6:34 pm

      suara k.nik bestlah.cam ella.ha3.

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: