RSS

ukhuwah fillah~!

23 Mar

sila abaikan susunan yag serabut

bismillahirrohmanirrohim…

inni uhibukunna fillah!tiba-tiba je.hehehe

actually saya rasa sangat-sangat malas nak study ni.tapi dek kerana sudah mimpi markah surgery yang tak best tu..so,saya tak mampu nak tidur dah.huhu.exam surgery ritu memang susah.menggeletar menjawab.berjam-jam melayan tension.kesian beliau2 yang terpaksa melayan bebelan saya.ha3.apepun,doa banyak2!moga Allah lembutkan hati pemeriksa kertas2 kita.,moga graft turun(mungkinkah terjadi?hehe)

n now..bermula sem baru n round baru.setakat 3hari ni sangat2 best.bermain dengan kanak2 yang sangat comel dan tabah mungkin.kagum dengan mak2 yang melayan anak2 mereka penuh sabar.saya juga mahu jadi ibu yang mithali.hehe

azri daniel-..anak buah sy

oh sebenarnya saya mahu cerita benda lain..tapi macam biasalah..suka melencong-lencong.macam best pulak.hehehe.lama dah nak menulis tapi tak tertaip..mungkin dek kerana kekangan waktu..kekangan tenaga dan semua lah yang boleh dijadikan alasan buat melindungi kemalasan diri.huh!

exam hari lain benar rasanya..mungkin kerana banyaknya yang kena baca..mungkin kerana diri sendiri yang sangat tak bersedia.entahla..tapi lain benar rasanya.tapi alhamdulillah3..dalam kepayahan mengharungi exam..ketika diri sangat2 down,ada message penguat yang diterima..ada ukhti yang sudi menelefon mendengar luahan rasa..ada  yang sudi menjenguk di library bertanya khabar berita..

sungguh ukhuwah itu penguat..

“Mukmin satu sama lainnya bagaikan bangunan yang sebagiannya mengokohkan bagian lainnya.”

(HR. Imam Bukhari)

sungguh ukhwah itu satu nikmat

“…Dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa jahiliah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu.” (QS: Ali Imran: 103).


hari tu saya diamanakahkan memberi tazkirah pada adik2 tahun 1 di asrama.so banyaklah soalan dari adik2 ni yang saya rasa sangat comel especially bila bab ukhuwah ni.saya akui semua orang sayang kawan masing2 tetapi tak ramai yang faham konsep ukhwah islamiyah.konsep ukhwah yang boleh membawa ke syurga insyaAllah.ukhwah yang merupakan kekuatan umat islam selain kekuatan iman dan akidah.

“Di mana orang-orang yang saling mencintai karena-Ku, maka hari ini aku akan menaungi mereka dengan naungan yang tidak ada naungan kecuali naunganku.” (HR. Imam Muslim).


“Ada tiga golongan yang dapat merasakan manisnya iman: orang yang mencintai Allah dan Rasul-Nya lebih dari mencintai dirinya sendiri, mencintai seseorang karena Allah, dan ia benci kembali pada kekafiran sebagaimana ia benci jika ia dicampakkan ke dalam api neraka.” (HR. Imam Bukhari).


kalau merujuk balik syarat-syarat ukhuwah(sila bukak notes lama yek!).syarat paling penting hendaklah bersaudara kerana mencari keredhaan Allah bukannya keredhaan manusia(yang ni paling kena jaga kot).syarat ke2,perlulah saling tolong menolong dalam susah dan senang dan memenuhi hak umum dalam ukhwah islamiyah.

“Hak muslim atas muslim lainnya ada enam, yaitu jika berjumpa ia memberi salam, jika bersin ia mendoakannya, jika sakit ia menjenguknya, jika meninggal ia mengikuti jenazahnya, jika bersumpah ia melaksanakannya.” (HR. Imam Muslim).


kalau bercerita pasal ukhuwah..setahun pun tak habis(ok..saya tipu.hehe)tapi cuba tengok balik sejarah..bilamana rasulullah sampai ke madinah..baginda terus mempersaudarakan muhajirin dan ansar.betapa kuatnya ikatan hati mereka sehingga ke tahap itsar(beginikah ejaannya?)

merenung balik diri kita especially diri sendiri..adakah sudah sampai ke tahap salamatul sadr(berlapang dada)?hmm..sebenarnya sangat susah.dalam sayang,masih ada rasa benci mungkin?ha3.saya suka teori ni,yang dikemukan oleh seorang ukhti,bilamana kita 1st kenal seseorang..kita terima dia seadanya.tapi lama-lama kita mula mintak lebih-lebih.kita mula berharap dia lebih baik dari itu.dan sedar tak sedar,kita melukai orang lain.huh.

pada saya..kita mungkin berbeza..dan saya sendiri banyak kekurangan..masih banyak cacat cela.masih banyak sifat mazmumah,masih banyak jahiliyah yang menyekat..tapi apa yang berbeza antara kita itulah yang buat kita makin rapat.tak dapat bayang kalau semua orang perangai macam saya.huh.

kita mungkin tidak sependapat.kita mungkin bergaduh dan bertengkar.tapi itu yang buat kita makin rapat.itu yang buat kita makin menghargai.kita munkin memilih jalan yang berbeza tapi matlamat akhir kita insyaAllah sama.

menuju puncak.hehe

menuju puncak..hehe

kesimpulannya,mari sama2 muhasabah balik.hubungan yang kita bina hari ini..ukhuwah yang kita agungkan hari ni masihkah berlandaskan ukhuwah islamiyah?adakah kita sudah cukup menjadi penguat kepada ukhti2 kita?mari sama-sama semaikan ukhuwah demi mencapai redha yang Esa.

dan terakhir..dalam suka,dalam riang ketawa,jangan lupa!jangan sesekali lupa mengambil kisah tentang apa yang sedang berlaku pada saudara kita di palestin sana.jangan pernah bosan untuk mengambil tahu kisah mereka kerana ia adalah kisah kita.nah link..kot2 dah hilangkan..

sebelum mengakhiri kalam..alang-alang dah update blog ni,izinkan saya mengglamerkan 2orang ukhti yang istimewa yang mencapai umut tua semalam dan kelmarin.selamat hari lahir maisarah rahman dan noradila bohari.moga bertambah kematangan dan bertambah iman setiap hari.

maisarah memang salah sorang ukhti favourite saya.ukhti yang baik hati dan selalu memberi kata semangat buat saya…ukhti yang dikagumi..ukhti yang sangat istimewa.

and dila adalah mak tiri saya yang baik hati.hahaha.sangat suka masak yang sedap2.dah bolehla tu dila!hehe.dila saya kenal lama dah,dari ktt.walaupun dulu takut2 ngan dia..sekarang tak takut dah.sebab dila kan sayang saya.dia takkan marahnya.hehe.

mak tiri yang comel.hehe

inni uhibukunna fillah.

kuatkanlah ikatannya!

teguhkanlah cintanya!

(doa rabitah mula basah di bibir)

ya rabbi..satukanlah hati-hati kami untuk cintaMu.

wassalam.

 
4 Comments

Posted by on 23/03/2010 in Uncategorized

 

4 responses to “ukhuwah fillah~!

  1. aida

    24/03/2010 at 9:13 pm

    salam…
    noni..saya suka entry nie..thanks ye!
    i love u!

     
    • Dr Norbayani

      24/03/2010 at 10:59 pm

      wslm…aida ke peminat ore.smuapun suka.hehe.
      but i love u 2,3,4(xterbilang.hehe)

       
  2. mysar1124

    24/03/2010 at 10:56 pm

    Salam noni.

    wahaha. malu la ana enti buat mcm ni!
    ana xdelah istimewa sgt mcm yg enti gambarkan, haish, jauh panggang dr api.

    Yg penting kita sama2 appreaciate each other. Jd ukhti yg sebenar, bukan sekadar di pinggiran bibir je. cewah~

    Jazaakillah khairan kathira ala kulli ahwal.

    Uhibbuki kama ahbabtani fillah!

     
    • Dr Norbayani

      24/03/2010 at 11:01 pm

      ha3..nasib baik xletak gmbr je..
      maaf xmntk izin..hehe

      awk memg best mai.menyerikan hidupku setiap hari.ha3.

      n sy doa yg terbaik utk awk.moga terus thabat dan moga yg “ini” terbaik utk awk
      rabbuna maaki.

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: