RSS

Monthly Archives: August 2015

mencipta kematian

Ini bukan kisah seram!

Lama tak menulis..bahasa melayu pun dah hancus. Tapi tak kisahpun..bukan ada orang baca pun.

Sekarang saya bertugas di Icu(unit rawatan rapi)(actually leaving..banyak kes yang saya jumpa.seorang yang sihat hari sebelumnya tiba-tiba accident, dan meninggal. Makcik yang cucu berderet..dah plan nak raya dengan cucu tapi berkesempatan. Lagi sedih bila sebab merempit, penyakit cari sendiri seperti op poisoining, perempuan yang tiba-tiba termengandung complicated with eclampsia dan sepsis. (Wah, hebat sgt bm ni!)

Bukan nk kata icu kami high mortality..langsung tak. Kami ada intensivist terbaik sebenarnya with lowest mortality rate.

Tapi bila ajal menjemput, tiada siapa mampu melawan. Banyak mana relatives rasa terluka setiap kali kami pronounce death, kami pun rasa sama. Dan benarlah kematian sepatutnya menjadi peringatan yang sangat baik.

Contohnya kita tengok pakcik A gasping, selain daripada instruct staff nurse untuk naikkan sedation, kita sebenarnya boleh pergi dekat dengan patient untuk ajar mengucap.

Orang kata doktor untung, hari-hari boleh insaf tengok orang mati. Sebenarnya tak pun. Macam tak boleh bayangkan macam mana hati boleh jadi sekeras tu!

Oh sebenarnya nak cakap pasal mencipta kematian tapi tangan dah lenguh sebab taip guna phone. insyaAllah akan bersambung walaupun takde orang baca pun.

Minta maaf pada diri sendiri sebab bahasa melayu sangat teruk.mintak maaf cikgu sharifah, cikgu mawardi, cikgu rusmini dan cikgu azwan sebab gagal membuat karangan dengan baik.tanda baca pun.:p

Wassalam

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 03/08/2015 in Uncategorized