RSS

Tag Archives: cetusan fikrah

bicara cinta!

cinta adalah kekuatan

yg mampu mengubah duri jadi mawar,

mengubah cuka jadi anggur,

mengubah sedih jadi riang,

mengubah amarah jadi ramah,

mengubah musibah jadi muhibbah,

itu lah cinta


Read the rest of this entry »

Advertisements
 
8 Comments

Posted by on 05/03/2010 in Uncategorized

 

Tags: ,

Nikmatnya Ujian~!

bismillahirrohmanirrohim…

salam alaik..

tiba-tiba rasa gatal nak menulis..kerana menulis adalah kekuatan saya.saya yang tak pandai menyusun kata-kata bila berbicara.huh..

semalam saya terima message dari seorang ukhti,ukhti yang cukup istimewa di hati saya..message yang cukup panjang saya kira..

“salam k.noni(konfom lbh muda dr sy ni.he2).maaf ganggu.nk mntk nasihat la.bagaimana ye,kta ni ble Allah sediakan ujian,ditimpa musibah,kte trasa dekat dgn Allah,usaha pun sungguh2.tp ble ditimpa kesenangan,terasa diri jauh drpdNya.usaha jua xskuat ble kte ditimpa musibah.mcm mne ye,nk istiqamah dlm ibadah n usaha spt waktu ditimpa musibah dulu?”

tu la msgnya..bpe page agak2?hehe..

ujian..bukan hukuman

ujian..guru yang tak bercakap

guru yang mengajar dalam senyap..

dalam penuh kasih..

erti sabar dan terus bersabar..

ujian ajar erti bergantung..

bergantung pada yang sebenar-benar pengantungan..

yakni sang khalik..

yang maha mendengar..

tak jemu mendengar..

ujian cukup mendidik..

ujian buat kita mnangis..

merintih pada dosa..

merintih mengenang esok yang mungkin tiada..

ujian buat kita terluka..

mengenang dosa silam yang banyaknya tak terkira..

ujian peringatan bermakna..

aga kita tak terus terleka..

dengan dunia yang sementara..

ujian tanda kasihnya tuhan..

pada kita hambaNya..

tanda rindu pada hambanya yang melupaiNya..

hmmm..semua org taw..ujian penghapus dosa.tp kite hnya mnusia,cukup lemah dan cpt lupa..nkmat dunia yg xseberapa..nikmat ksenangan dr Nya.mase sihat yg diberi percuma buat kte lupa..lupa bahawa kita adalah hamba.hamba yg membawa satu misi di bumi ini yakni utk beribadah padaNya.lupa tntg ujian yg lebih besar mnanti kita,iaitu ujian masa lapang,ujian kesnangan..sdangkan itulah ujian yg menguji  samaada bersyukurkah kita dgn nikmatnya.dan beruntunglah orang yg sentiasa bersyukur.

kekuatan itu dr Allah..itu yg sy yakini dan itu yg saya imani.justeru doalah penguat sy.moga Allah kurniakan sy kekuatan utk mneruskan perjuangan hidup ni..dlm tangisan,sy terus berdiri..dlm harapan sy mnangis..trus berusaha mnjadi kuat waau hati mnangis..masih tersenyum biarpun ada air mata yg mengalir..hidup ni kadang2 mcm xadilkan..kte usaha,tp xsemestinya kita berjaya..kte mnaruh harapan tp kerap kali kita kecundang..

tp..

biarlah air mata mengalir,

biarlah jiwa merana..

ku junjung titahmu yg Esa..

mncari redhamu dlm stiap denyutan nadiku..

biarku damai menghirup udara ciptaamu..

mnikmati indahnya dunia milikmu…

andainya ada ruang utk melaksana cita..

izinkanku melangkah dgn langkah waja..

hmmm..tu kata2 penguat smgt sy..yg sy reka berkurun lama dulu..jiwang kte sorg ukhti.ha3.bg sy biarlah org nk kta apa,yg pnting jiwa hamba sy memg mudah terusik dgn kata2.patutnya sy ambik sumthing yg related dgn bahasa kan..snang skt.sbb org kte,sastera tu ada dlm sy pnya blood.medik susah.waaaaa..hehe.apepun.life goes on rite?skali dah mlangkah,jgn pernah berpaling ke blakang..

hari itu sy diuji..demam smgu(bukan 10hari ye akhawat skalian.jgn wat gosip.hehe).n alhamdulillah Allah sudah kembalikan nikmat kesihatan yg jarang s syukuri kpda sy.alhamdulillah.sy bukan jenis yg snang sakit.immunity bak keta kebal bak kata sorg ukhti ni.tp akhirnya keta kebal ni bocor tayar gk(keta kebal ada tayar ke?).tp alhamdulillah tayar je yg bocor.

dan alhamdulillah..dlm ujian yg Allah hadirkan pada sy..dgn sifat rahmah-Nya,Dia hadirkan di sisi sy insan2 yg betul2 mengambil berat pd sy.insan2 yg berusaha keras utk memujuk sy makan dgn spnuh hati.insan yg sentiasa menitipkan msg buat sy,mendoakan kesejahteraan sy.insan yg sangat bersabar dgn karenah sy(sy memg mngada sikit kalau sakit.hehe).terima kasih utk kasih sayang smua.kekuatan itu dr Allah kan..tp sy percaya,salurannya ialah manusia di sekeliling sy.trima ksih housemate yg cukup setia menghiburkan sy.meng’cover’ kerja2 umah utk sy.memasak bubur yg sgt sedap khas utk sy(macam menyusahkan plak.huhu).trima ksih utk smua.

trima kasih utk ukhti2 yg menziarahi sy.yg cuba menghiburkan sy.sgt2 terharu.ukhuwah itu cukup indahkan!dan sy mahu dan sy impi,ukhuwah ini akan kekal slamanya,sentiasa subur dan mekar dlm redhaNya.sy sayang ukhuwah ini.sy hargai kasih syang pengikat hati2 kita.dan special untuk ukhti ********,sy cukup hargai keprihatinan awak.trima kasih krana trus bersabar dgn sy.jazakunnallahi khairan kathira..

mcm dedikasilah plak..ha3.tp salah satu nikmat ujian bg sy ialah..sy cukup hargai org2 di sekeliling sy..org2 yg penting dlm hidup sy.mereka2 yg buat sy rase dihargai.family sy cukup supportive.k.ngah yg memberi pelbagai petua agar sy cpt sembuh(tp xde air klapa muda kt cni ek.hehe).k.ngah yg menenangkan sy dgn fakta bahawa sy klu demam memg lama(sy dh lama xdemam.lupa dah).trima kasih utk kasih syang yg xterhingga.maaf sbb slalu merisaukan smua.i’m ok now.smgu lagi,naik baliklah berat badan ni,jgn riso!hehe

dan buat ukhti yg teristimewa,nur nasuha ibrahim.ukhti yg mampu buat sy tersenyum hnya dgn memikirkannya.ukhti yg setia,sahabat yg istimewa.jzkk krana slalu muncul when i need u the most..trima kasih krna slalu sudi meminjamkan bahu buat sy utk mencurah air mata,utk bercerita kisah duka dan suka.jzkk krna pnya naluri yg cukup kuat utk sy.doa sy dan sy yakin doa kita,ukhuwah ini utk slamanya.(tiba2 rase terkilan tinggalkan sue dulu.huhu.).

trima kasih utk sahabat2 wataniah yg masih setia.patutnya kita jpa next year rite?dh 5thun berpisah.tp xdela bawak anak semua.apalagi anak pinak.hehe.rndu knangan di wataniah kan?doa sy,ukhuwah dan persahabatan yg kita bina slama 5 tahun itu,xhilang begitu sje..moga knangan kita bersama..susah payah kita mengejar cita,mnjdi penguat rindu dan kasih kita.insyaAllah.

akhir kalam..buat mereka yg ditimpa ujian..xkisahlah ujian kesakitan,kehilangan,kemiskinan..ingatlah itulah tnda kasih Allah kpda hmbaNya..agr hambanya kmbali pdNya..mrayu padaNya sbagai hamba yg hina dina..

dunia hnya sementara..tetapkan ghayah yg tetap..yg hidup kte hnya utk smentara..hidup kita untuk beribadah padaNya.agar kita xpernah leka walaupun dlm kesenangan,walaupun ktika sdang bahagia.moga kita sentiasa mnjadi hambaNya yg bersyukur.insyaAllah.

akhir kalam(skali lg.hehe)..ukhuwah itu indah,amat indah.jzkk utk ukhuwah ini.inni uhibukunna fillah.insyaAllah.

wassalam.

ni special utk org yg masih batuk2,selsema dan sbagainya(perubahan musim kot,ramai yg xsehat).syafakillah!

 
3 Comments

Posted by on 20/11/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

taubat..path to paradise

langit kelam,

malam suram,

awan lesu berarak,

bulan lesu bercahaya,

dan bintang tak bersuara

sunyi…

tenanglah hati setenang malam,

mengapa meronta?

mengapa merintih?

hati..

mengapa menangis?

diri..

bangunlah!

masih mampu bergelak tawakah?

diri..

bila ajalmu diri?

bila nafasmu akan berhenti diri?

diri..

tunduklah!

sujudlah!

taubatlah!

Ya Allah..

dosaku tak terhitung,

berat bahuku memikul,

lemah aku dengan dosa,

takut aku dengan neraka..

Ya Rabbi..

pilu aku merintih,

lemah aku menagih,

bantulah aku!

bantulah aku..

tunjukkan aku ke jalan mu

selamatkan aku dari nerakamu tuhan!

ya Allah..

sifat ghaffarmu penguat hatiku,

janji kempunanmu penenang hatiku..

ya Tuhan,

bimbinglah aku ke jalanmu..

dan sentiasa di jalanmu..

kerana kau tuhanku

kau pemilik hatiku..

kau tuhan yg satu..

salam alaik..hmm..rasa familiar x ngn sajak ni?ha3.bg spe2 yg ingat ble sajak ni di deklamasikan(btol ke ejaannya?)andalah ukhti sejati.diana msti ingat.hehe)alhamdulillah Allah kurniakan ilham yg baik ktika itu,mampu mengarang dlm masa yg pendek walaupun xdelah sedap sgtkan?=P

hmm..smpai ke msg sajak tu..actually sajak tu perlu bertemakan taubat..blhlah kan?

taubat..smua org taw apa mksdnya..returning to Allah from maksiat, n performing pious deeds.smua org taw taubat tu perlu dibut btol2.klu kami org kelate,kalau nk cakap bnda tu serius pun gne perkataan taubat,”tobat eh”.mknanya he/she’s really means it.btol x?

betapa sy dambakan perasaan yg sentiasa ingin kembali kpd-Nya.btapa sy dambakan ada khasyatillah dlm diri sy g kerdil ini..

kembali ke tajuk asal..knapa kita kna bertaubat dan tidak mnangguh2kannya?

-xde sape taw apa akan jadi esok ari,mgkin hari ini kita masih bernyawa,esok kalau ajal menjemput,macam mana?jadilah kita manusia plg rugi.nauzubillahi min zalik.

-our heart will undeniably become hard,our faith weakened dan kita makin jauh dari Allah..

al-mutaffifin,14:..bahkan apa yg mereka kerjakan itu telah mentupi hati mereka.

-jika kita lakukan satu maksiat dan berterusan melakukannya,sometimes dia akn develops jd habit yg susah utk kita hentikan lg.

so..

oh those persisting in sin,

repent to your load ,

for to Him is your return..

so kawan2,dan sebagai peringatan utk diri sdri jgk..bertaubatlah sepanjang masa..agar kita kembali padaNya dlm redhaNya dan dpt merasa btapa nikmat syurgaNya.

wallahuallam.

 
2 Comments

Posted by on 14/10/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

jom jiddiyah!!

tabahassalamualaikum.

banyak sangat benda berlaku dan kata-kata yang diucap sejak akhir-akhir ini yang mengingatkan saya  tentang arwah ayah dan mak saya.betollah kata doktor behaviour,benda tu long term memory dan kita tak pernah lupa.repressed je.huh!!..banyak benda yang saya fikir,banyak benda yang saya harapkan akan berulang.malah banyak yang dikesali..penyesalan yang akan saya bawa seumur hidup sy.sedih memg sedih tapi life goes on.

dilahirkan dalam keluarga yang susah or maybe sangat susah,saya sangat akui kedaifan saya mase kecil dulu.baju raya ala kadar,takde selipar raye malah sy xpenah msuk tadika @ ape2 je pra-sekolah yg ade.klu cuti skolah,kna g kebun,bergelumang ngn getah sekerap.utk ke sanapun,brapa kilometer ngn jalan kaki je.lpas tu kna pikul getah sekerap seguni sorg bwk turun dr bukit.oh,sy kuat dulu.he2.pernah terserempak ngn rombongan sang babi,lari bagai nak rak.huhu.dan byk lagi knangan yg bg sy sdri bukanlah knangan pahit tp itulah yg mengajar sy erti kematangan.life is not as easy as u think.right?

sy pernah mengeluh..malah mungkin slalu mengeluh.hari 1st masuk darjah1,ayah xleh bayar yuran skolah.sy nangis ngn penuh beriya.ayah hnya snyum memujuk.mklumlah kami adik beradik sgtlah ramai,xdapat sy bygkan penat lelah ayah kumpulkan duit untuk bayar yuran kami adik beradik.dan alhamdulillah Allah kurniakan sy IQ yg baik.ayah beriya cari pen yg plg cantik bla sy dapat no1 dlm exam.walaupun ayah xcukup expressive tp kasih sayangnya pada kami adik beradik cuba diterjemahkan dgn pelbagai cara.

pernah sy ‘hilang’  n bila sy dijumpai @ lebih tepat sy jumpa jalan utk pulang,ayah hnya senyum walaupun sy tahu ayah cukup marah masa tu.kte ayah,xpela,janji sy dh selamat.

smasa kami diserang tebuan,ayah suruh sy dan adik lari n alhamdulillah kami slamat.dan ayah terpksa dikejar ke hospital krana sengatan tebuan.dan esoknya ayah ke kebun sperti tiada apa yg berlaku.

wataniah skolah pilihan ayah  n ape2 je yg xkena ngn sekolah tu,ayahlah yg saya salahkan.bila ayah mninggal,stiap kali rase down,sy slalu igtkan diri yg skolah ini pilihan ayah n dia pasti pilih yg terbaik utk sy.

ayah mninggal with unknown cause..n dlm surat kematian ditulis,septicaemia atau istilah org kmpung,keracunan darah.ayah bukan xpernah sakit.hampir 2tahun terlantar kerana TB n sembuh sepenuhnya.tapi bila ajal menjemput,ayah yg sihat dan masih ke kebun pagi itu kmbali ke rahmatullah.tp ayah mninggal di hospital.satu perkara yg sy dikesalkan,ktika ayah mahu ke hospital,kami hanya menyalami ayah seperti biasa.tnpa ape2 naluri yg arwah akan pergi slama2nya.kesal xmampu mntafsirkan renungan mata yg redup itu..mata yg menyimpan seribu rase kasih kpada kami adik beradik.

btapa sy rindu mendengar bebelan ayah.mnemani ayah ke kebun.membonceng motor buruk ayah,tanam pokok pisang,cari buah ara n yg paling sy rindu tentulah g memancing ngn ayah,mcm rehlah family plak.

dulu sy slalu pikir..

knapa sy dilahirkan dlm kluarga yg susah?

knapa sy xsebertuah org lain?

n bila makin dewasa..sy sedar itulah TARBIYAH plg baik buat sy.

duk di egypt,ngn biasiswa mara yg melimpah ruah,kdg2 lupa yg sy pernah susah.

lupa utk bersyukur dgn nikmatNya yg xterhitung..

ayah org yg banyak ajar sy erti ketabahan..ketabahan yg xmungkin dapat sy cari di sini.

btapa sy mahu buktikan pada ayah,sy dh berjaya..

ayah slalu cakap mahu sy jd ustazah n bila sy decide jd dktr,sy cakap kt mak,xpela sy jd dktr n ustazah.dulu mak ade lagi,kalau rndu ayah..sy slalu ade tempat utk mengadu.tp skrg,sy masih ade Allah.alhamdulillah.dan dielah tmpat pengadu yg hak..

panjang lebar dh.sy bukan mahu bercerita pasal diri sy.n jujurnya i hate people talking bout themselves,exaggerate lbh2 plak tu.sy bukan nak bukak aib sdri jgk.tp sy nak tegaskan diri,sy pernah susah n sy skrg sgt bertuah dr sy dulu.sy patutnya lebuh rajin dr dulu..lebih jiddiyah.xperlu lemah ngn cubaan sekecil ini.

Allah dah campakkan sy di sini utk kaut sgala ilmu yg ada.kalau ayik moody,manjakan diri memnjang,sy xmungkin akan najjah.mnitis air mata sy tgk Laskar Pelangi,tgk btapa susahnya mereka utk mnitip ilmu.mahu smgt Lintang blh?

so kawan2..jom tambahkah jiddiyah.xde kejayaan yg dtg bergolek.xde ilmu yg masuk mlalui osmosis.semuanya active proses,need energy n against everything especially nafsu nak tgk movie.mse exam ni lah,byk movie2 yg best2 kuar.bercakap sal cite,sy dh tgk x-men yg baru ni.sy memg suka crita sal mutants.bestkan kalau ade supernatural power.hehe.tp sblm ade org marah,kna bg pengajaran crita.hehe.

dr crita x-men(tiba2 skema),sy sedar betapa mnusia itu sgt busuk hatinya,terlalu cemburu ngn kelebihan org lain hingga lupakan hubungan persaudaraan dan kemanusiaan.btapa mnusia terlalu kreatif utk merosakkan hidup org lain.btapa mnusia mudah ditipu.n dan yg sempurna itu pasti ada cacat celanya krana kita hnyalah manusia..

utk akhirnya..

jom struggle yg sebenar2 struggle!

jom tambahkan amal yg sebenar2 amal!

jom bntk diri sdri sbgai fard muslim yg sbenar2 muslim!

jom jadi kuat yg sbnar2 kuat  (walaupun tanpa ape2 kuasa istimewa)

jom istiqamah yg sbnr2 istiqamah!

jom cari redha-Nya dan kembali padaNya!

hayya ala falah!!!!!!!(marilah mnuju kejayaan)

wassalam

Ain yang sdg bc bk

p/s:marilah sam2 sedekahkan sekalung fatihah utk arwah ammar yg telah pulang ke rahmatullah.smoga roh arwah ditempatkan bersama roh2 org yg beriman.jadikan pemergian arwah satu muhasabah bahawa ajal bila2 saja dtg menjemput.dan alhamdulillah arwah pergi ktika sdang mnuntut ilmu.jom ziarah blog arwah http://kalam-puncak.blogspot.com/ .moga mnjadi ilmu yg bermanfaat yg dibawak oleh arwah ke sana,ke kmpung halaman kita semua.persiapkan diri utk balik kmpung ngn bekal sebaik mungkin dan berdoalah moga2 kesudahan kita adalah kesudahan yg baik.insyaAllah.

 
7 Comments

Posted by on 11/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: , ,

.:semangat vs matlamat:.

Bismillahirrahmanirohim..

~PALESTINE EVERGREEN~

TEMA: Scent of Palestine , scent of jannah

ANJURAN: JABATAN BENDAHARI PERUBATAN CAWANGAN ISKANDARIAH

TARIKH: 25 mei 2009 –8jun 2009

Salam alaik..

Ha3.lepas ni mesti ada org kutuk sy sbb baru masukkan benda ni dalam blog.xkesahpun.he2.sy xbizipun.tp itulah,terlalu lagha dengan dunia,terlalu seronok dengan nikmat masa lapang shingga lupa untuk berdakwah..btollah masa lapang=permulaan maksiat.

Hmm..knapa sy rase terlalu sukar utk melakarkan kalam?di kala mahu menulis tntg palestin ni,sy btol2 perlukan ilham yg baik.tapi xde plak yang keluar.huh..

Semua org bercakap tntg palestin.semua org sayang palestin yg cuba diluahkan dgn pelbagai cara,ktekan kna express pnya love to the one kite love kan,kata dr behaviour(sy dengar akhawat complain xstuju.yela,ucapkanlah cinta dlm apa saje bahasa!body language bg effect yg lagi besar tu.hehe)ada yg derma,boikot,bg pengisian n siap ada bg sajak lagi.yg ada blog lak,entry semua pasal palestin.alhamdulillah..jazakunnallahu khairan kathiran.moga ada ajr yg besar di sisi Nya.insyaAllah

Tp sape kt cni yg berani jamin bhawa selepas habis kempen ni dia akan terus peka?akan terus mnulis?masih akan tersentuh hatinya apabila membaca cerita sedih saudara2 kita di sana?akan terus mengikuti perkembangan di sana? Sebab tu dari dulu apa yg saya nak dr semua ialah matlamat yg jelas.

Mengapa anda sokong palestin?

A:kawan sy sokong jugak.

B:sbb tgh kempen.sy penyokong kuat aktiviti persatuan.

C:kerana mereka saudara sy dan masalah mereka masalah saya

Dulu cikgu sy suka sgt cakap,org islam ni walaupun jahil cnepun,bila orang nk robohkan masjid,semua marah.dulu sy xdela kisah sgt ngn kata2 cikgu sy tu,maklumlah manalah ada orang nak robohkan masjid kt kampong sy tuh.sykan duk pedalaman.hehe

Tapi bila meneliti smgt kawan2 di sini(mksd sy kawan2 seperjuangan di alex ni)barulah sy nmpk benda tu.sy xde niat nk tuduh sape2pun jahil.malah mungkin sy berbicara tntg diri sy sdri.smgt menjulang setinggi langit,tp xde matlamat yg jelas..

Dulu ada ukhti berpesan spy kami sbgai individu yg faham patutnya jgn pernah bosan dgn isu palestin.kala pesanan itu diberi,smgt sy utk palestin masih berkobar2.dan sy cukup yakin dan pasti yg smgt ini xkan pernah pudar.

Tp tulah.sy manusia yg cukup daif.lama2 sypun lupa.bosan?nauzubillahi min zalik!sy rasa sy dh develop tolerance,susah utk hati tersentuh.susah utk merasa apa yg saudara sy rasa.takde lagi air mata sy untuk mereka.

jadi..terima kasih kpada jabatan bendahari krana menganjurkan prgrm sebegini semula.bagi jiwa yg cukup lemah seperti sy…jiwa ini sgt2 memerlukan peringatan selalu.

So..kawan2.kesimpulannya,bukan semangat saja yg sy minta tetapi smgt yg disertai dgn matlamat yg jelas.kerana semangat akan layu sdangkan matlamat yg jelas akan kuatkan kita.insyaAllah.

Akhir kalam..hayya bil jihad!betapa sy impikan utk berada di sana walau diri xsekuat mana.betapa sy rindukan syahid!tp sy sedar,hidup setiap saat adalah perjuangan.dan doa sy,kalau sy xmampu ke sana,biarlah sy syahid di sini bersama timbunan buku..syahid mlawan nafsu..syahid utk mncapai redhaNya.

Jom hayati dialog sy ngn seorg pkcik teksi

Tempat:malaysia yang aman kononnya

Pelakon:saya dan pakcik

Pkcik:mek ni blaja mano?

Saya:mesir(xmahu memnjangkan kalam) Pkcik pndang sy..mst dlm hati dia kata xmacam ustzh pun.ha3(ish3..suu zhon),tp sy xberminat nk bgtw yg sy ambik medik.lagipun akhlak seorg muslimah tu perlu dibawa oleh sesiapa sajekan.

Pkcik:ooo..mesir tu dekatlah ngn palestin eh?

Saya:aah(mula mnunjukkan minat) P

kcik:mesir xperang lagi dih?klu perang,mek lari balik ke duk situ jah?

Saya:erkkk(jawapan sy biarlah rahsia ye)

Pakcik teksipun taw n peka ngn isu palestin.anda patutnya lagi tahu.kamu xnak jadi doctor shajakan?

Wallahuallam.

silence

 
Leave a comment

Posted by on 03/06/2009 in Uncategorized

 

Tags: ,

bergantung..tergantung..

Siapa yang berani bersumpah bahawa seumur hidupnya, dia tak pernah bergantung dengan sesiapa?Kalau  ada yang mengaku, andalah penipu besar! Buktinya, sebelum kita develop defaecation and micturition reflex, siapa yg bersihkan kita? J

Setiap orang memerlukan orang lain.but for sure, WITHIN LIMIT.

Benar, sayang itu perlu!

Benar, bila kasihkan seseorang,hidup lebih bererti.

Benar, bila rindu hati rasa makin kuat.

Persolannya,

siapa yang anda sayang?

Siapa yang anda kasih?

Siapa yang anda rindu?

Rindu,kasih dan sayanglah pada kekasih?Dan siapa pula kekasih?

Dia adalah kekasih yang paling setia. kekasih yang punya sifat yang maha agong. sang pendengar yg baik, sang kekasih yang sntiasa sedia memaafkan stiap ksalahan kita,kekasih yang sifat rahim dan rahmatnya dikenali semua. jadi, siapa itu kekasih?

Dialah ALLAH sang pencipta.Allah yg patutnya dipautkan  rasa kasih dan rindu yg melebihi sgalanya.

Tapi anehnya, kita sering melupakan kekasih kita ini. kalau rasa nk marah, kita menelefon kawan-kawan, membebel sampai setengah jam. Dan  we didn’t get any solution. Rasa puas hatikah? Rasa tenang? Padahal org yg dimarahi tu pun hatinya milik siapa?Milik kekasih kita juga!

kalaulah bila kita marah, kita terus teringat kekasih kita, amik wuduk, solat dan mengadu padaNya, kitakan ketemu satu ketenangan yang sukar untuk digambarkan. Tak perlu membazir kreditpun.Dan saya rasa sejak akhir ni,people just don’t understand what I said.rasa mcm mengadupun takde guna.jauh hatikah sy?Haha.xdelah.mungkin inilah masa utk sy berusaha sdri.ade pepatah kata,bila kita tnya pendapat org,we actually already knew what the right things to do.right?

Dulu sy rase bnda2 ni biasa je.semua org ada sumber inspirasi msg2.n sy sbg mnusia yg cukup daif,yg cukup jahil ada sy pnya sumber inspirasi.Study,stdy je tp klu ade sumber inspirasi lagilah smngat.mcm nk telan je buku tu.hehe.klu sumber inspirasi tu jd imam,pandai je menyelit ke saff plg depan.hehe.tp alhamdulillah Allah msh jaga hati sy.sy masih kuat tanpa kehadiran sumber inspirasi sy tu.pengaruh rakan sebayakah sy?Pandai je nk salahkan org..he2

2x sehari kita berdoa utk ALLAH hadirkan rasa pergantungan hnya kpadanya semata.dlm mengantuk solat subuh,dlm kepenatan solat asar,kita berdoa slepas wirid mathurat agar A llah pemilik hati kita hadirkan rasa pergantungan itu?Tp hati masa sering beralih arah.knapakah?Jawapannya ada pada anda…

Teringat sy kata2 seorg ukhti,sayang dia pada sy krana-Nya.jika sayang sy dia pada sy buat dia makin jauh dari pencipta and melebihi cinta kpdnya.biarlah Allah jauhkan kami.sedihkah anda org cakap mcm tu?Sy sedih.ha3.

Tp tulah hakikatnya.cinta kte biarlah padanya melebihi sgalanya.n alhamdulillah krana kata2 itu,sy bina borderline.tp sgai mnusia yg daif,sy sering terlanggar borderline tu.rasa terumbang ambing jgk berseorangan.tp alhamdulillah Dia sntiasa ada.dan alhamdulillah Dia masih satukan hati kami.alhamdulillah.

Kata ustaz rahmat,cintailah saudaramu scara professional.apa mksd professional?Sila rujuk oxford dictionary ye.!Hehe.tp dlm artikel diselitkan cth,seorg lelakii yg dulunya sibuk ngn tarbiyah,ngn usrah..tiba2 berubah seratus percent krana sayang pada isteri.bimbang si isteri merajuk..n akirnya usrah ke mana,tarbiyah ke mana.begitu jgklah kita,ble kte sayang,kdg2 yg jelas salahpun kita xtegur,bimbang yg disayang terasa,professionalkah itu?Sdangkan yg haq itu perlu ditegakkan dan semua yg batil itu akan lenyap.

Ha..Kalau anda genius,apakah beza cinta n sayang?

Kalau anda cakap kt ukhti anda,anda cakap cinta ke sayang?

Klu kt mak ayah?

Pkwe?(la taqrabu zina ye akhawati!)

Ke xpe je mana2pun?

Cinta slalu diungkapkan sbgai satu yg mutlak.org becinta ni dia xnak kongsi ngn org lain.macam suami isteri.

N sayang plak reciprocal love.mcm mak ngn anak.suami isteri yg berhubungan atas dasar cinta ada yg bercerai berai,sdangkan kasih sayang mak ayah itu kekal,xpnah luak.oo,nanti jgn tnya sy plak,ngn suami kna sayang ke cinta.he2

Ok2..skali lagi sy lari dr tajuk..

G

Pernahkah anda dgr perkataan center of Allah.klu xpenah blh jmpa ukhti N***.tu die pnya speciality tu.penuh smgt,pnuh yakin bercrita.so izinkan sy bertnya,what is ur centre of life?Tepuk dada..tnyalah hati.blh x klu sy samakan center of life ngn ghayah hayah?Bhasa arab lagi senan dr English.stuju x?Hehe.org yg jelas ghayahnya pasti akan taw pada spe dia harus bergantung?Pada siapa harus ditaburkan cinta,kasih dan rindu.dan org yg jelas ghayahnya sgt tau,hidupnya utk matinya.dan matinya bukanlah pengakhirannya krana ada ‘test’ besar yg akan dihadapinya?Org yg membersihkan jiwanya maka mrekalah yg beruntung n syurgalah milik mereka dan org yg mengotori jiwanya,maka jadilah dia org yg rugi.dan alangkah besarnya penyesalan org yg rugi itu..

So…Mau jadi golongan manakah kita?Tnya hati,jawablah dgn iman!

Wallahuallam.

 
Leave a comment

Posted by on 22/05/2009 in erti hidup

 

Tags: ,

what age will you die?

Salam alaik..

Sy terbuat quiz td.sal kematian…n this is the result!!

You Will Die at Age 88

Congratulations! You take good care of yourself.
You’re poised to live a long, healthy life.

Ha3.klu macam ni,bolehla sy enjoy hidup dulu.lambat lagi mati,ada 67 tahun lagi.wow!!!

Tp sy sorg muslim..i’m a believer not juz a follower.n sy sgt2 tahu,ajal,ble mahu menjemput,xpenah mnanti walau sesaat.xde traffic jammed yg akn delayedkan .klu sy nk cuba terjah masuk ke traffic light system utk merahkan semua traffic light,malaikat maut xakn lambat..

“tiap2 yg bernyawa pasti akan merasai mati…”

Al-imran:185

Semua orang tahu kte akan mati.sy yakin web ni pun,non-muslim yg buat.oh,sy saje xbg link sbab nti kawan2 yg sy kasihi skalian ni buat.juz bcoz I know u very much.he2…

Kecik2 dulu,ayah slalu nyanyi lagu ni(selain lagu oh Fatimah,lagu ni kire lagu favourite arwah jugak la)

 

“bila izrael datang memanggil,

Jasad terbujur nan kedinginan

Seluruh tubuh akan menggigil

Sekujur badan ….”

Maaf!xingat dah.he2.tp ingat x masa kecik2 dulu,kte cukup innocent…klu orang cite sal hari kiamat,menggeletar smpai nk terkencing.

yelah,kt padang mahsyar nti,kte sorg je…xde mak,ayah,kakak,abang mahupun kawan baik nak tolong.

matahari pulak sejengkal je..mse tu ramai sgt orang..ble ntah nk smpai giliran kita dihisab..klu perhimpunan skolah yg 30minit tu dh lenguh2 kaki,cnelah nti ek?

bila dihisab plak,ntah mana 1 yg lagi banyak.klu banyak yg baik,masuk syurga.klu byk yg jaha,masuk neraka.ayah kata neraka tu panas sgt..takutkan?

Tp tu dulu…skrg ni hati makin keras.kelakar kan..makin byk kita taw,makin kita alpa.makin byk kita baca,makin jauh amalan kita dr sunnahnya…sdangkan janji Allah tntg neraka dan syurga sama jgk.malaikat maut pun xpencen..

Tp akhawati..

Jgn rase sempit.!ktekan mnusia n mnusia=lupa.lupa ngn akhirat yg kekal.tamak ngn dunia.dunia ibarat sebuah pelayaran di atas sebuah kapal.salah mengemudi,kapal pun karam.btolkah perumpamaan tu?he2..

“Graf iman kita memg akan naik dan kurang.”

Itu semua orang taw.tp jangan gembira sgt ngn teori ni.ble rasa graf makin turun.cpat2la kembali padaNya.krana ajal bile2 masa akn tiba.umur pnjg xsemestinya menjanjikan kebahagiaan kerana hakikatnya,kebahagian itu ada di sana,yakni di ngeri akhirat nti.

Oleh itu,suka utk sy menyeru semua,tingkatkan takwa padanya!siapkan stiap diri setiap saat utk sebuah kematian..dulu sy tgk cite jelangkung,ada part yg die puja kubur tu..

“jelangkung2..datang xdijemput,pulang xdihantar..”

Tp utk kematian,sy hnya mampu kata,

“maut2..datang xdijemput..”

sebab maut xkan tertangguh walau sesaat(xmampu hantar malaikat maut pulang smulakan..)

Sudah terlalu pnjg rasenya.n sy rasa sy xperlu hurai lebih2pun bcoz u know better.maaf klu ada yg xfaham n btolkan klu ada yg silap..

wassalam

 
5 Comments

Posted by on 31/03/2009 in erti hidup

 

Tags: