RSS

Monthly Archives: March 2009

what age will you die?

Salam alaik..

Sy terbuat quiz td.sal kematian…n this is the result!!

You Will Die at Age 88

Congratulations! You take good care of yourself.
You’re poised to live a long, healthy life.

Ha3.klu macam ni,bolehla sy enjoy hidup dulu.lambat lagi mati,ada 67 tahun lagi.wow!!!

Tp sy sorg muslim..i’m a believer not juz a follower.n sy sgt2 tahu,ajal,ble mahu menjemput,xpenah mnanti walau sesaat.xde traffic jammed yg akn delayedkan .klu sy nk cuba terjah masuk ke traffic light system utk merahkan semua traffic light,malaikat maut xakn lambat..

“tiap2 yg bernyawa pasti akan merasai mati…”

Al-imran:185

Semua orang tahu kte akan mati.sy yakin web ni pun,non-muslim yg buat.oh,sy saje xbg link sbab nti kawan2 yg sy kasihi skalian ni buat.juz bcoz I know u very much.he2…

Kecik2 dulu,ayah slalu nyanyi lagu ni(selain lagu oh Fatimah,lagu ni kire lagu favourite arwah jugak la)

 

“bila izrael datang memanggil,

Jasad terbujur nan kedinginan

Seluruh tubuh akan menggigil

Sekujur badan ….”

Maaf!xingat dah.he2.tp ingat x masa kecik2 dulu,kte cukup innocent…klu orang cite sal hari kiamat,menggeletar smpai nk terkencing.

yelah,kt padang mahsyar nti,kte sorg je…xde mak,ayah,kakak,abang mahupun kawan baik nak tolong.

matahari pulak sejengkal je..mse tu ramai sgt orang..ble ntah nk smpai giliran kita dihisab..klu perhimpunan skolah yg 30minit tu dh lenguh2 kaki,cnelah nti ek?

bila dihisab plak,ntah mana 1 yg lagi banyak.klu banyak yg baik,masuk syurga.klu byk yg jaha,masuk neraka.ayah kata neraka tu panas sgt..takutkan?

Tp tu dulu…skrg ni hati makin keras.kelakar kan..makin byk kita taw,makin kita alpa.makin byk kita baca,makin jauh amalan kita dr sunnahnya…sdangkan janji Allah tntg neraka dan syurga sama jgk.malaikat maut pun xpencen..

Tp akhawati..

Jgn rase sempit.!ktekan mnusia n mnusia=lupa.lupa ngn akhirat yg kekal.tamak ngn dunia.dunia ibarat sebuah pelayaran di atas sebuah kapal.salah mengemudi,kapal pun karam.btolkah perumpamaan tu?he2..

“Graf iman kita memg akan naik dan kurang.”

Itu semua orang taw.tp jangan gembira sgt ngn teori ni.ble rasa graf makin turun.cpat2la kembali padaNya.krana ajal bile2 masa akn tiba.umur pnjg xsemestinya menjanjikan kebahagiaan kerana hakikatnya,kebahagian itu ada di sana,yakni di ngeri akhirat nti.

Oleh itu,suka utk sy menyeru semua,tingkatkan takwa padanya!siapkan stiap diri setiap saat utk sebuah kematian..dulu sy tgk cite jelangkung,ada part yg die puja kubur tu..

“jelangkung2..datang xdijemput,pulang xdihantar..”

Tp utk kematian,sy hnya mampu kata,

“maut2..datang xdijemput..”

sebab maut xkan tertangguh walau sesaat(xmampu hantar malaikat maut pulang smulakan..)

Sudah terlalu pnjg rasenya.n sy rasa sy xperlu hurai lebih2pun bcoz u know better.maaf klu ada yg xfaham n btolkan klu ada yg silap..

wassalam

Advertisements
 
5 Comments

Posted by on 31/03/2009 in erti hidup

 

Tags:

Hari ni sy btol2 rndukan insan yg lahirkan sy.lama sy xdengar suara tu bebelkan sy,bg nasihat pd sy.Rini 27/3..klu mak sy masih hidup,mknanya dah dh 53 umurnya.msih terlalu mudakan.

Doakan kebahagian mak sy di sana!~

Al-fatihah~

 
Leave a comment

Posted by on 26/03/2009 in Uncategorized

 

Tags:

to whom it may concern

salam alaik..

atas permintaan ukhti yg amat sy sayangi,sy dh upload gmbr uk post2 lepas..he2.adoi,mcm2 komen dpt utk blog ni.nway,thnks semua.teguran semua pemangkin sy utk terus mnulis.bukankah ni salah 1 dr jalan dakwah?

xtaw nk tulis ape dah.minggu yg syahdu.doakn sy tabah.

sayang korg semua.lillahi taala.rasa akn burst dgn kasih sayang.terima kasih utk ukhwah ni.

wassalam
 
5 Comments

Posted by on 21/03/2009 in Uncategorized

 

Tags:

HAPPY BIRTHDAY KEKASIH~

assalamualaikum..

pembaca yg dikasihi,kaifa halikunna?lama xupdate.banyak benda mahu dikongsi.tp ntahla,makin susah rasenya menyusun kalam.diam2 sy memanjat doa,mahu kalam sy sehebat sang murabbi.mampu menyejukkan hati.tp sapelah sy?tp alhamdulillah Allah masih kurniakan sy sekeping hati yg sy rase mampu berfikir.alhamdulillah

Sedih rasanya krana terlalu lewat memgucapkan slmt ulang tahun klahiran kekasih saya ni.bukan terlupa,tp lantaran kesibukan dan kedhaifan diri,sy hanya menyambut hari lahir kekasih sy seadanya.brpa kali agaknya sy menyebut nama kekasih sy hari tu??

maafkan daku  kekasih!

aku memang pelupa.

sedangkan kekasih..

kau lah yg menyinar hidupku

tanpamu kekasih..

dapatkah ku rasa kemanisan hidup ini?

dalam iman..dalam cinta-Nya..

malah kekasih,tanpamu..

masih bisakah ku menatap dunia ini?

dunia yg selalu ku teguk kmanisannya…

alpa dan leka..

duhai kekasih..

dengarlah btapa ku kasih..

duhai kekasih..

saksikanlah betapa ku rindu..

kekasih..

layakkah ku berjumpa denganmu kekasih..

mendapat syafaatmu..

di syurga-Nya bersamamu..

kekasih..

izinkan ku menyebut namamu,

biar seisi dunia tahu..

betapa kasih,sayang dan rinduku padamu..

allahumma solli ala sayyidina muhammad wa ala aalihi wa sohbihi wa sallim..

 
Leave a comment

Posted by on 16/03/2009 in sajak

 

Tags: ,

-kosong-

bila mata  tak mampu melihat apa yang patut dilihat..

bila telinga tak mampu mendengar apa yang patut didengari..

dan bila hati tertutup rapat..

kosong..

bibir senyum lah!!

biar hati saja yang menangis..

hujan berhentilah!!

biar mentari yang menyinar..

tawa kembalilah!!

kembalikan sinar yg dulu..

dan diri…

jadilah seperti diri yang dulu..

merangkaklah dalam ketabahan..

bertatihlah tapi jangan pernah berhenti..

kerana dunia belum berhenti..

 

 
Leave a comment

Posted by on 01/03/2009 in sajak

 

Tags: , ,